Werkwijze

Hoe gaat het in zijn werk?

U als ouder bent meestal degene die contact zoekt, maar ook een jongere zelf kan dit doen. Een kind tot 16 jaar heeft wel toestemming van BEIDE ouders nodig om in behandeling te komen. Ben je ouder dat 16 jaar, ga je zelf de overeenkomst met mij aan. Het is wel goed om met je ouders in gesprek te gaan, ook over de financiën. 

Om elkaar beter te leren kennen, kunnen we een kennismakinggesprek plannen, persoonlijk of telefonisch. Ik vind het erg belangrijk dat we er samen achter staan als we aan de slag gaan. Ook gedurende het traject kan het zijn dat ik ouders vraag mee- en samen te werken.

Als het goed voelt, ontvangen jullie per mail een intakeformulier en behandelovereenkomst. Dan plannen we een gesprek, het liefst bij jullie thuis. Zo krijg ik alvast informatie over het gezin, hoe het eraan toe gaat etc. Ook werkt dit positief voor mijn eigen beeldvorming en kan ik beter aansluiten bij het kind/jongere. Aan de hand van de intake bespreken we wat er speelt en waar jullie naar toe willen. Soms is het prettig om, vooral bij jongeren, de intake apart te doen. Bij jongere kinderen is vaak de intake met ouders alleen voldoende.

De afspraken duren tussen de 45-60 minuten en vinden plaats in de praktijkruimte van Pluk Geluk. Wat ik nu precies doe, is vaak de vraag van ouders. Eigenlijk kan dit van alles zijn, ik probeer je kind zich op zijn/haar gemak te stellen, dus pak iets waar de interesse ligt. Dan zet ik muziek, spel, creatieve vormen, beweging, praten, mindfulness, EFT, gedragstherapie, positieve psychologie, …., in om zo tot een mooi resultaat te komen.

 

Alles wat er ook besproken wordt, blijft tussen het kind/jongere en mij of tussen ouders en mij. Soms kan het fijn zijn of is het ook verplicht dat ik hulp in schakel met andere betrokkenen zoals de huisarts of school. Dit zal ik altijd in overleg met jullie doen of aan jullie kenbaar maken. Kindertherapie is vertrouwelijk en valt onder het beroepsgeheim.

Tussentijds plannen we een gesprek met ouders waarin we praten over het proces, het voorlopig behandelplan en hoe de ouders kunnen meewerken hieraan. Ik ben van mening dat het gezin mee beweegt als er verandering plaatsvindt bij één van de gezinsleden, het systeem dat samen gaat werken voor een positief resultaat.

Vaak is het zo dat een kind/jongere zelf heel goed aan kan voelen als het tijd is om afscheid te nemen. Het is altijd mogelijk om na dit moment nog eens aan te kloppen, de  lijntjes blijven kort.

Reacties zijn gesloten.